Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Perception (TNT) (2012 - ) – Η Σχιζοφρένεια στην Υπηρεσία του F.B.I.

Boy Show - Girl Show: 50-50
Βαθμός εθισμού: 1.5/6

 
Ο βασικός λόγος να δει κάποιος Perception είναι επειδή είναι καλοκαίρι και οι καλές σειρές είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Με με την προσθήκη του Perception, οι καλές σειρές… παραμένουν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αλλά αν δεν είσαι στην παραλία, στην ταβέρνα, στο μπαρ, στις διακοπές τότε το Perception μπορεί να προσφέρει λίγη διασκέδαση για 40 λεπτά. Οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου η συγκεκριμένη σειρά δεν θα είχε καμία ελπίδα επιβίωσης. Το καλοκαίρι όμως οι απαιτήσεις του κοινού και των καναλιών είναι μικρότερες οπότε η σειρά όχι μόνο επιβίωσε αλλά ανανεώθηκε και για δεύτερη χρονιά. 


Βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι ο Doctor Daniel Pearce (Eric McCormack). Καθηγητής νευροεσπιστήμης που διαθέτει μερικές ιδιαίτερες ικανότητες (άριστη γνώση ανθρώπινης συμπεριφοράς, λειτουργίας ανθρώπινου εγκεφάλου, αναγνώριση μοτίβων, αναγνώριση υποσυνείδητων συναισθημάτων, αυτά τα απλά και καθημερινά...) που αξιοποιούνται απο το FBI για την επίλυση διαφόρων ειδών εγκλημάτων. Στο FBI έρχεται μέσω της Agent Kate Moretti (Rachel Leigh Cook), η οποία ως πρώην φοιτήτρια του, γνωρίζει από πρώτο χέρι  τις ικανότητες του. 
Με την πρώτη φαίνεται ότι ο Dr. Pearce είναι ένας άνθρωπος βασανισμένος, με εμμονές και περιορισμένη ικανότητα φυσιολογικής επικοινωνίας με το περιβάλλον του... Πάσχει από σχιζοφρένεια και όπως γίνεται γρήγορα αντιληπτό η ικανότητα του να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του κρέμεται από μια κλωστή. Βρίσκεται σε μια φάση όπου έχει αποφασίσει ότι φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας του. Πιστεύει ότι μέσω μιας σταθερής καθημερινής ρουτίνας μπορεί να ζει μια φυσιολογική ζωή (σε αυτό ο ρόλος του βοηθού του Lewicki (Arjay Smith) είναι καθοριστικότατος). Η πρόσβαση στις ικανότητες του γίνεται μέσα από παραισθήσεις που έχει (από την Ιωάννα της Λωρραίνης μέχρι τον έφηβο εαυτό του...), και τις συνομιλίες του με αυτές. 



·         Dr. Daniel Pierce (Eric McCormack – Will & Grace) 

·         FBI Agent Kate Moretti (Rachel Leigh Cook – She’s All That, Antitrust, The Family Tree) 

·         Natalie Vincent (Kelly Rowan – The O.C.)
·         Max Lewicki (Arjay Smith – The Day After Tomorrow, Be Kind Rewind)
·         Dean Paul Haley (LeVar Burton – Star Trek: The Next Generation)

Τι μας αρέσει 
  •  Οι σκηνές στο μάθημα του Dr. Pearce. Αγγίζει θέματα υπαρξιακά, που αφορούν την λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού, που λίγο πολύ όλοι έχουμε σκεφτεί και συζητήσει. (στον καφέ πάντα)
  • Είναι μια ανάλαφρη σειρά, με λίγα δραματικά στοιχεία, που δεν απαιτεί την απόλυτη προσοχή και αφοσίωση. Ό,τι πρέπει δηλαδή για χαλάρωση και αποφόρτιση μυαλού.
  • Οι ιστορίες/υποθέσεις είναι καλές, πιστευτές (αν και στον τομέα της πρωτοτυπίας μένουν μετεξεταστέες).
  • Στα περισσότερα επεισόδια υπάρχει σωστή αναλογία μυστηρίου και επιστήμης.
  • Η προσπάθεια του Dr.Pearce να ζήσει μια φυσιολογική ζωή παρά τη σχιζοφρένεια του περνάει στον τηλεθεατή (άσχετα από το αν η απεικόνιση της σχιζοφρένειας συμβαδίζει με την πραγματικότητα ή όχι – όποιος θέλει μπορεί να το google-άρει και να το μάθει, και μετά να το πει και σε μένα...).
Τι δεν μας αρέσει 
  • Είναι μια ανάλαφρη σειρά με λίγα πραγματικά δραματικά στοιχεία. Ούτε θα περιμένει κάνεις πώς και πώς το επόμενο επεισόδιο, ούτε θα γίνει ποτέ νούμερο ένα στη λίστα τηλεθέασης.
  • Για ανάλαφρη σειρά το στοιχείο fun είναι πολύ περιορισμένο.
  • Το cast δεν πείθει.  Ο Eric McCormack προσπαθεί να αποβάλει από πάνω του τον κωμικό ρόλο του Will & Grace αλλά πολλές φορές αυτά που λέει είναι σαν να τα έχει διαβάσει στο Google και απλά τα μεταφέρει. Η Rachel Leigh Cook μοιάζει, και είναι, πολύ νέα για πράκτορας του FBI. Ε και η υποβόσκουσα ερωτική ένταση μεταξύ των δυο δεν πείθει κανέναν....
  • Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη (Monk, Mentalist, Castle κλπ κλπ ΚΛΠ)
  • Απουσία κεντρικού μυστηρίου (εκτός αν κάποιος θεωρεί ότι αυτό είναι το πότε ο Dr.Pearce θα παραδοθεί στη σχιζοφρένεια και στις παραισθήσεις του και θα δολοφονήσει τους υπόλοιπους χαρακτήρες – να μια σειρά που μπορεί να αύξανε τον αριθμό των καλών καλοκαιρινών σειρών)....
 
 

2 σχόλια:

  1. Διάβασα την περίληψη και μού κίνησε την περιέργεια για ν'αρχίσω να βλέπω την σειρά..... και τελικά κόλλησα!! Υπέροχοι ηθοποιοί και φοβερό σενάριο σχετικά με την πραγματικότητα και της παραισθήσεις του καθηγητή! Υπάρχουν νέα επεισόδια; Μακάρι να υπάρχει και 3ος κύκλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η 3η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει 17 Ιουνίου 2014. Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή