Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πιλότοι 2012 : Elementary



Boy Show-Girl Show: 60/40
Βαθμός Εθισμού: 4/6

Αν είσαι Culture Junkie  όπως εμείς κάποιες φράσεις αυτόματα μόλις τις ακούμε χτυπάμε ένα λαμπάκι μέσα το μυαλό μας .(Beam me up Scotty , lets hug it out bitch κλπ)
Μια από αυτές λοιπόν είναι και το “Elementary Dr Watson



Σε προηγούμενο review είχαμε αναφερθεί στις αστυνομικές σειρές .Συγκεκριμένα 
είχαμε γράψει “ Οι αστυνομικές σειρές βρίθουν στην τηλεόραση .Όμως συνήθως χωρίζονται σε δυο κατηγορίες .Σε αυτές που οι μπάτσοι είναι κάτι τυπακια με κουστούμια από το καλάθι (συνήθως μοιάζουν και σαν μοντέλα ) που απλά υπάρχουν εκεί ως γρανάζια της διαδικασίας της επίλυσης του εγκλήματος .Είτε αυτή είναι η επιστήμη όπως πχ CSI , Bones είτε της αστυνομικής διαδικασίας όπως το Νόμος και τάξη και το NCIS. Και η 2η αυτές που οι μπάτσοι είναι κομπάρσοι δίπλα σε μια  super duper προσωπικότητα που απλά μαμαει και δέρνει .Όπως mentalist,lie to me ,castle κλπ.”

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πιλοτικό επεισόδιο σειράς της δεύτερης κατηγορίας .Της Gifted Personality.Συνήθως αυτές οι σειρές είναι τα λεγόμενα procedurals(διαδικαστικά).Δηλαδή σειρές με αυτοτελή επεισόδια που η δομή τους είναι στοιχειοθετημένη ως εξής: εισαγωγή κυρίως με το έγκλημα, πρώτη πράξη όπου ο super duper τύπος εμπλέκεται μαζί με τους ακολούθους του στην ερευνά, δεύτερη πράξη, όπου ενώ τα στοιχειά δείχνουν μια συγκεκριμένη οδό γίνεται στροφή 180 μοιρών και η τρίτη πράξη όπου με μια καταπληκτική κίνηση από τον κεντρικό μας χαρακτήρα (με κάτι που συνήθως εμπνέεται από την  συνοδεία του ) λύνεται το μυστήριο, και τον επίλογο που συνήθως γίνεται κάτι κωμικό και βοηθά στο δέσιμο της προσωπικότητας με τους φαν της σειράς .
Τέτοιου είδους σειρές ξεκίνησαν την δεκαετία του 70 με την έλευση στον κινηματογράφο ταινιών όπως ο Dirty Harry.Την δεκαετία του 80 και του 90 τέτοιες σειρές υπήρχαν δεκάδες που εκτός από την συνοδεία ο ήρωας ταυτιζόταν με μια ατάκα και ένα αντικείμενο .Ο Tom Shelleck  στο Magnum P.I είχε μια κόκκινη κορβέτα, ο Jack Scalia μια κόκκινη Ferrari ,ο Ιππότης της ασφάλτου τον ΚΙΤ , κλπ .
Τα κανάλια αγαπούν αυτό το είδος σειράς γιατί επιτρέπει την εύκολη παρακολούθηση στο κοινό.Δεν πειράζει αν χάσεις ένα επεισόδιο, ξέρεις τι να περιμένεις , βλέπεις εύκολα μια επανάληψη .Σειρές αυτού του είδους αν γίνουν δημοφιλείς κρατούν δεκαετίες και γεννούν pin offs .(Το νομός και τάξη νομίζω μετράει 15 χρόνια το CSI 12). 

Τι θα δούμε


Φτάνουμε στα φετινά με το CBS, που αυτού του είδους οι σειρές είναι το σήμα κατατεθέν του, μαζί με τα 3καμερα sitcomswo and a half men , The big bang theory , How imet your mother κλπ).
Το κανάλι λοιπόν φέρνει τον κλασσικό ήρωα ντετέκτιβ Sherlock Holmes στον 21ο αιώνα .Ο Holmes είναι Άγγλος , ιδιοφυΐα που μόλις έχει βγει από την αποτοξίνωση .Ο πάμπλουτος πατέρας του του δίνει ένα σπίτι να μείνει  και προσλαμβάνει μια πρώην γιατρό την Dr Watson να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα .Ο Holmes λοιπόν την ενημερώνει ότι θα ξεκινήσει πάλι το παλιό του χόμπι που είναι να συμβουλεύει την αστυνομία σε υποθέσεις εγκλημάτων .Ένας αστυνόμος με τον όποιο είχαν συνεργαστεί εναντίον της τρομοκρατίας κατά τα επακόλουθα της 11ης Σεπτεμβρίου και έτσι σιγά σιγά όλα ξεκινούν .

Την σειρά έχει επιμεληθεί ο Robert Doherty που έχει δουλέψει σε σειρές όπως το Medium , το περσινό βραχύβιο The ringer ,και cult σειρές όπως το Dark Angel ,Tru Calling και Point Pleasant.
Τον Sherlock Holmes υποδύεται ένας ηθοποιός που στις τηλεοπτικές του ερμηνείες τον λατρεύουμε  αλλά στον κινηματογράφο γελάμε μαζί του...
Οι ερμηνείες του Johnny Lee Miller σε ταινίες όπως το τραγελαφικό DRACULA 2000 και σαν κακός στο αδιάφορο (τουλάχιστον ) AEON FLUX τον αδικούν αν δεις σειρές όπως το Smith , Emma και το κα-τα-πλη-κτι-κο Eli Stone


Την Dr Watson υποδύεται η Lucy Liu γνωστή μέσα από την Ally mcBeal σειρά της προηγούμενης δεκαετίας και ταινίες όπως Kill Bill και Charlies Angels .
Συνεργάτης του στην αστυνομία είναι o Aidan Quin συνεχίζοντας σχεδόν το ρολό του αστυνόμου από το περσινό Prime Suspect .
Το κοινό του καναλιού αγκάλιασε την σειρά και στα πρώτα επεισόδια έχει καλές ακροαματικότητες.
Αν θα αντέξει στον χρόνο δεν ξέρουμε.
Σεναριακά ο πιλότος ωχριά μπροστά στο adaptation του BBC .Ο Miller δίνει μια αξιοπρεπή ερμηνεία με βάση το σενάριο που έχει στα χέρια του. Η  σκηνοθεσία είναι η κλασσική των σειρών αυτού του είδους .H Lucy Liu όπως πάντα είναι αδιάφορη.

Θα το δούμε;


Ναι .Για μερικά επεισόδια τουλάχιστον .Το καστ πλην της Liu δίνει αξιοπρεπείς ερμηνείες, δεν έχει σεναριακά λάθη και έχει και λόγω παραγωγού και καναλιού και του μύθου του Sherlock Holmes  τις προδιαγραφές να γίνει μέρος της playlist μας .Όμως η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει και καλύτερα με πρώτο πρώτο το προαναφερόμενο Sherlock του BBC. Σε αμερικανική σειρά δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερο adaptation από τον House .
Και επίσης το ίδιο το κανάλι έχει σειρές παρόμοιες με πρώτη και καλύτερη το Mentalist. Ο Patrick Jane χρησιμοποιεί σχεδόν τις ίδιες μεθόδους και η ερμηνεία του Baker ακόμα και στα κακά επεισόδια είναι καθηλωτική .
Για να επιβιώσει η σειρά θέλει μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στην προσωπικότητα του Holmes και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ έναν καλογραμμένο Dr Moriarty .Τέτοιες σειρές της φτιάχνουν οι villains (στην περίπτωση του Mentalist βλέπε Red Jhon )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου