Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Παρενέργειες - Χάπι End


Boy Film - Girl Film: 50/50
Βαθμός Εθισμού: 6/6

Ένας πολύ καλός σκηνοθέτης ξεχωρίζει από έναν καλό όπως ένας καλός ηθοποιός από έναν πολύ καλό: με την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις ανάγκες του σεναρίου. Οι "Παρενέργειες" λοιπόν είναι για τον  Soderbergh ό,τι το Match Point για τον Woody Allen. H απόδειξη ότι σκηνοθετικά ξεπερνάει τον εαυτό του και ναι, μπορεί, να κάνει και άλλου είδους ταινίες που σεναριακά ξεχωρίζουν από κάθε προηγούμενη του.

Είμαι τρελή fan του Steven Soderbergh. Ένας σκηνοθέτης με έντονα προσωπικό στυλ, τα πλάνα του οποίου μπορώ να διακρίνω ακόμα κι αν δεν ξέρω ότι είναι δικιά του ταινία. Μέχρι σήμερα πίστευα ότι όσο κι αν τον υπερασπίζομαι, η βιντεοκλιπίστικη νοοτροπία του απογείωνε σχετικά βατά αν και διασκεδαστικά σενάρια (βλ. Ocean's 11,12 κλπ, με εξαίρεση την "Έριν Μπρόκοβιτς"). Μέχρι που είδα τις "Παρενέργειες".
Και εξηγούμαι:
Τι θα δούμε:

Ευτυχώς το trailer δεν αποκαλύπτει πολλά για την πλοκή γιατί δεν προτίθεμαι να αποκαλύψω και εγώ.
Η γλυκιά Έμιλι (Rooney Mara) περιμένει τον άντρα της (Channing Tatum) να βγει απ' την φυλάκα για κάποιο οικονομικό έγκλημα που τον έστειλε μέσα 4 χρόνια. Ταυτόχρονα  και στο πρώτο 10λεπτο της ταινίας και ενώ ο άντρας της έχει αποφυλακιστεί,  η Έμιλι αποπειράται να αυτοκτονήσει. Φτάνει λοιπόν στο νοσοκομείο όπου διαγιγνώσκεται με κατάθλιψη από τον ψυχίατρο της βάρδιας (Jude Law).
Kαι ενώ κανονικά πρέπει να την κρατήσει μέσα, γιατί είναι επικίνδυνη για την ζωή της, οι δυο τους συμφωνούν ότι θα γυρίσει στο σπίτι της και θα πηγαίνει στο ιατρείο του για συμβουλευτική. (μέγα λάθος)...
Και εκεί που όλα βαίνουν καλώς, the drugs don't work, η Έμιλι υποτροπιάζει και ο  Jude Law αποφασίζει να συμβουλευτεί την προηγούμενη ψυχίατρο της ασθενούς και πρωταγωνίστριας (Catherine Zeta Jones). Μαζί οι τρελογιατροί συμφωνούν ότι η φαρμακευτική αγωγή της Έμιλι πρέπει να αλλάξει και της χορηγούν ένα "υπό δοκιμή" φάρμακο που όμως έχει πολύ καλό μάρκετινγκ και διαφημίζεται παντού στις ΗΠΑ. (ευτυχώς αυτό στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Ακόμα).
Από εκεί και πέρα η πλοκή παίρνει φωτιά.


Τι μας αρέσει:
  • Αγωνία με λαχτάρα. Μιλάμε για θρίλερ που αγγίζει σε βαθμό σασπένς ταινίες Χίτσκοκ. Δεν ξέρεις ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα και ποιος θα τιμωρηθεί τελικά!
  • Που γίνεται της ανατροπής το ολοκαύτωμα! Εκεί που λες ότι το έργο καταγγέλλει τις φαρμακευτικές και τα σκευάσματά τους, ΜΠΑΜ γίνεται η μεγάλη ανατροπή, την οποία θα ακολουθήσουν πολλές...
  • Φοβερές ερμηνείες από την πρωταγωνίστρια Rooney Mara αλλά και τον Jude Law στον ρόλο του ψυχιάτρου της.
  • Η όλη σκηνοθεσία, που όπως προείπα, ξεπερνάει τα γνωστά πλάνα του Soderbergh και τονίζει το ίδιο το σενάριο που είναι το πλέον σημαντικό

Τι  δεν μας αρέσει:
  • Τίποτα. Όλα μας άρεσαν. Θα καθηλωθείτε μέχρι το τέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου