Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα Όσκαρ: Ο Λύκος της Wall Street - Κόκα, σεξ κ μετοχές


Boy Film-Girl Film: 60/40
Βαθμός Εθισμού: 4.5/6


Σε περίπτωση που συνεχίζετε να διαβάζετε την γνώμη μου και δεν έχετε φύγει για εισιτήρια λόγω τίτλου (άρα μάλλον είστε γυναίκες), ακολουθεί η αποδόμηση ("ου πόσο κουλτουριάρα είσαι Μαρίζα, ξέρεις κ από αποδόμηση, γέα"), του τελευταίου επιτεύγματος του Scorcese.
Μετά τον οσκαρικό "Πληροφοριοδότη"(που όταν παίρνει όσκαρ καλύτερης ταινίας αναρωτιέσαι πως ήταν οι υπόλοιπες. Δλδ καλό δεν λέω. Αλλά καλύτερη ταινία;;; anyway), o Μartin ερωτεύεται τον Ντι Κάπριο και τον προσλαμβάνει πρωταγωνιστή.
Μπαίνω στο ψητό.


Τι θα δείτε
Φιλόδοξος, αιμοδιψής χρηματιστής της wall street, παίρνει τον π@@λο από την εταιρία του και αποφασίζει να δουλέψει σε μικροεπιχείρηση που σπρώχνει τα λεγόμενα "ψιλά". Δηλαδή μικρές εταιριούλες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά με το σωστό μάρκετινγκ (δηλ. 10 στάνταρ παπαριές που αραδιάζεις σε υποψήφιους αγοραστές) και τις πουλάς καλά. Την δεκαετία των 80s, γιατί σήμερα δεν θα σου ακουμπάγανε ούτε μισό ευρώ. Με τα πολλά και με την επιχείρηση "κουραμπιέ" να πηγαίνει λάδι ο πρωταγωνιστής μας μεγαλοπιάνεται και ανοίγει δικιά του εταιρία. Μαζεύει την σάρα και την μάρα - ο καλύτερος από αυτούς έχει παντρευτεί την 1η ξαδέρφη του (κυριολεκτικά) - και ως καλός πωλητής τους μυεί στην ιεροτελεστία της πώλησης.

Η κλίκα συνεχίζει κάνοντας την εταιρία μεγάλη και τρανή πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και με τους πρωταγωνιστές να ηδονίζονται με το χρήμα που τρέχει απ' τα παντζάκια τους.
Και κάπου εκεί αρχίζει το μοτίβο που συνεχίζεται σε ολόκληρη την ταινία: βρισίδι-σεξ-ναρκωτικά-παρτούζες-σεξ με ναρκωτικά-σεξ με βρισίδι-γυμνό, γυμνό, γυμνό και πολύ βρισίδι. Σε σημείο που βγήκανε ξεκαρδιστικές δημοσιεύσεις που μετράνε τα μπινελίκια της ταινίας.  δείτε εδώ!




Τι μας αρέσει:
  • Όταν βλέπεις 3ωρη ταινία κ δη στο σινεμά φρόντισε να μην είναι κουραστική - check. Πράγματι αν και μεγάλη σε διάρκεια δεν κάνει κοιλιά, έχει γρήγορη ροή και "σε κρατάει".
  • Έχει χιούμορ, αν και ομολογουμένως αμερικάνικο. Και χιούμορ-ατάκας και χιούμορ καταστάσεων.
  • Που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Jordan Belfort, (ο οποίος εμφανίζεται σε ένα μικρό ρόλο στο τέλος της ταινίας!!!)
  • Το κάστ. O ίδιος ο DiCaprio αλλά και ο Jonah Hill στο ρόλο του μισοβλαμμένου πορνοδιαστροφικού σκατόμουτρου είναι φοβεροί.


Τι δεν μας αρέσει:
  • Η δόση  ανωμαλίας -ακολασίας-ασυδωσίας με επαναληπτικές σκηνές του μοτίβου που περιέγραψα πριν είναι στο τσακ να γίνει too much και να πεις "πάω για εμετό." Στο τσακ όμως.
  • Το θέμα της απληστίας της Wl Street είναι γενικά χιλιοπαιγμένο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υλικό για οσκαρική υποψηφιότητα.
  • Στην υπερπροσπάθεια της σάτιρας του αμέρικαν ντριμ η αισθητική κάπου χάνεται

And the Oscar goes to...

Όσκαρ Καλύτερης ταινίας: ΟΧΙ , απορώ που έφτασε υποψήφιο
    Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Martin Scorsese): όχι και πάλι, θα εκπλαγώ

    Όσκαρ 1ου Ανρικού Ρόλου (Leonardo DiCaprio): Μπορεί. Είναι όντως πολύ καλή ερμηνεία και το Χόλιγουντ του το χρωστάει

    Όσκαρ 2ου Αντρικού Ρόλου (Jonah Hill): NAI NAI NAI 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου