Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Copper = Μπάτσος


Boy Show-Girl Show: 50/50
Βαθμός Εθισμού: 6/6


Οι αστυνομικές σειρές βρίθουν στην τηλεόραση .Όμως συνήθως χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. 1ον, σε αυτές που οι μπάτσοι είναι κάτι τυπακια με κουστούμια από το καλάθι (συνήθως μοιάζουν και σαν μοντέλα ) που απλά υπάρχουν εκεί ως γρανάζια της διαδικασίας της επίλυσης του εγκλήματος .Είτε αυτή είναι η επιστήμη όπως πχ CSI , Bones είτε της αστυνομικής διαδικασίας όπως το Νόμος και τάξη και το NCIS.
Και 2ον, αυτές που οι μπάτσοι είναι κομπάρσοι δίπλα σε μια  super duper προσωπικότητα που απλά μαμάει και δέρνει .Βλέπε Mentalist, Lie to me ,Castle κλπ.
Αραιά και που όμως βγαίνουν στον αέρα σειρές που οι μπάτσοι είναι τρισδιάστατες προσωπικότητες και life is a bitch .
Εδώ έρχεται η πρώτη σειρά του BBC America.Με παράγωγο τον Barry Levinson που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως το The Rainman το Good morning Vietnam  και το εμβληματικό, για τον πολιτικό σινεμά, Wag the dog , αλλά και σειρές όπως το Borgias και μια από τις καλύτερες σειρές ever το OZ, με δημιουργούς  τον Tom Fontana (συγγραφέα των Borgias και OZ) και τοn Will Rokkos του περσινού Southland και του Monsters Ball .
Η ιστορία πάει κάπως έτσι....
Βρισκόμαστε στο 1864, όπου ο Ιρλανδοαμερικανος πρώην μποξέρ Kevin Corcoran (Tom Weston-Jones) επιστρέφει από τον εμφύλιο πόλεμο και ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του αγνοείται, ενώ η κόρη του είναι νεκρή. Διορiζεται ως ντετέκτιβ στην αστυνομία της Νέας Υόρκης και βρίσκει την πόλη γεμάτη από διαφθορά, βία, ταξικές συγκρούσεις και φυλετικές εντάσεις.(βλέπε Ομόνοια σε καιρό κρίσης). Καθώς κάνει περιπολίες στους δρόμους της περιβόητης γειτονιάς Five Points, αναζητά την αλήθεια για το τι συνέβη στην οικογένεια του με τη βοήθεια δυο φίλων του από τον πόλεμο: έναν δύστροπο γιο ενός πλούσιου βιομήχανου, και εναν ταλαντούχο Αφρό-Αμερικανό γιατρό.


Λες "εντάξει , καλό ακούγεται. ".Λάθος!.Η σεναριακη ιδέα ακούγεται ωραία αλλά το χουμε ξαναδεί.
Ο πιλότος μάλιστα θα σου θυμίσει έντονα το From Hell με τον Johnny Depp .
Όμως το σενάριο είναι καταπληκτικό .Όλοι οι χαρακτήρες είναι τρισδιάστατοι και καθόλου καλογυαλισμένοι .Η αναπαράσταση των δυο όψεων της πόλης είναι καθηλωτική .Το επίπεδο της εικόνας είναι καλύτερο ίσως και από το Gangs of New York του Schorchese .
Όμως ακόμα και αυτά δεν είναι ο λόγος να το δεις .Η σειρά είναι το καινούργιο The Shield .Οι μπάτσοι είναι απλά μια ακόμα συμμορία που παλεύει για την εξουσία .Ο ήρωας είναι απλά ένας έντιμος απατεώνας και όχι ένας Uber alles σούπερμαν .Οι κακοί είναι κακοί και οι καλοί υπάρχουν μονό στα παραμύθια. Βλέποντας το καταλαβαίνεις αυτά που θέλουν οι δημιουργοί να πουν για το αγεφύρωτο χάσμα πλούσιων και φτωχών .Ψάξε να βρεις ψεγάδι .Δεν έχει .Απίστευτη ιστορική ακρίβεια , απίστευτος ρεαλισμός και καλογραμμένο σενάριο .Για τις ερμηνείες ;Απλά άπαικτες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Τι μας αρέσει
  • Το καστ ,ο  Tom Weston Jones είναι απλά συγκλονιστικός  και έκπληξη η συμμετοχή της Franka Potente
  • Το σενάριο που απλά δεν έχει "τρύπες" ,κάθε σκηνή κάθε γραμμή διαλόγου έχει point και επίσης είναι ιστορικά σωστή
  • Η τσαλακωμένη όψη.Και άλλες σειρές το έχουν αλλά εδώ βγαίνει αβίαστα.
Τι δεν μας αρέσει

Ότι είναι μόνο 10 επεισόδια και αν η τακτική του BBC America είναι ίδια με του μητρικού καναλιού μπορεί να ξαναδούμε επεισόδια σε καμία διετία ................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου